onsdag den 21. marts 2012

Guide til Gierach

John Gierach - the One and Only Trout Bum



Den amerikanske freelance skribent og "outdoor forfatter" John Gierach (f. 1946) har skrevet et tocifret antal fiskebøger, hvor langt de fleste er samlinger af korte historier om store og små fisketure samt essays omhandlende de små dagligdags ting som f.eks. bålkaffe, ekskærester eller flueæsker.

Der fiskes i de lokale vande i Colorado samt på ture rundt omkring i nabostaterne, Alaska, British Columbia, Labrador mv., og mange af historier omhandler teknisk svært fluefiskeri med faldskærmsfluer # 22-24 efter sky ørreder i  Catch and Release vande. Gierach sætter dog også pris på, at fiske med en stor Royal Coachman i de lokale bjergbække, hvor det er muligt at fange en regnbue til stegepanden. Gierach søsætter også gerne flyderingen i diverse søer og damme efter bass, karpe og gedde. Nu og da suppleres fluefiskeriet med isfiskeri eller jagtture. Mange af historierne foregår sammen med den faste fiskekammerat A.K. Best - og det er en glæde at være med makkerparret rundt i Rocky Mountains på deres mange fisketure med telt, feltkøkken, regntøj og bålhygge.

Gierach tilhører "den gamle skole", som fisker med spitcane og helst med tørflue - bundet af naturmaterialer naturligvis. Dog tror jeg, at Gierach's bøger kan lære os meget mere end de fleste "How To" fiskebøger  - nemlig menneskelig indsigt og glæden ved at fiske. Ofte er man ved at pakke grejet, når endnu et kapitel er slut.

Bøgerne er velskrevne, og Gierach betegnes som fluefiskeriets Mark Twain. Bøgerne er gennemsyret af ironi og humor, hvilket bogtitler som "Another Lousy Days in Paradise" eller "Even Brook Trout Get the Blues" vidner om. Når Gierach er bedst, som f. eks. i historien "Getting Skunked", skrives der stort om kunsten at fange ingenting. I Gierach univers eksisterer "0-ture" ikke.



Der er gået 25 år fra "Trout Bum" til Girach's seneste udgivelse "No Shortage of Good Days"   Forfatterskabet er efterhånden begyndt at give lidt penge, og der åbnes mange døre til secret fiskevande og luksuriøse fiskelodges. Heldigvis følger selvironien med. Bentøjet er blevet lidt langsommere, men fiskefeberen er stadig intakt. Horisonten er bl.a.blevet udvidet med steelhead, atlanterhavslaks, tohåndsstænger og speycast: "En god dags steelheadfiskeri er en dag, hvor man ikke falder i vandet !".

3+1 Guide til Gierach
Af John's efterhånden mange bøger (se nedenfor) vil jeg i særdeles fremhæve følgende 3 + 1:



Trout Bum er gennembrudsbogen fra 1986. Begrebet Trout Bum betegner en person der lever og ånder for fiskeriet, som ikke har fast adresse, kone, børn eller arbejde, men lige netop "tjener" så meget, at der er benzin i tanken til at køre til næste fiskevand. Begrebet "Ørredbums" er siden blevet brugt ved produktion af fiskefilm, fiskegrej mv. - hvilket må kræve en hvis selvtillid. "Trout Bum" inderholder en række geniale historier og essays - bl.a. sammenhængen mellem zenbudisme og kunsten at fiske med nymfe, hvorfra følgende citat stammer:
Student: "So how do you tell when you get a strike?"
Master: "How much did you pay for that reel?"



Sex, Death and Fly Fishing . Døgnfluer parer sig !, Døgnfluer dør !, Døgnfluer bliver spist ! Endnu en stribe små historier, som bl.a. behandler "dit lokale fiskevand", tørke, hønsehold (til fluebinding), fiskeguider,  klassiske ørredfloder, British Columbia, Bass, stallinger, helt, søørreder og ikke mindst "garfish" - en sær krydsning mellem gedde og hornfisk, som lever et stille og ubemærket liv i sydstaternes damme og kanaler.



Fishing Bamboo er Gierach's kærlighedserklæring til Arundinaria amabilis og splitcanestænger, og bogen er det tætteste, jeg er kommet på, at have fisket med en håndbygget "bambusstang". Bogen indeholder en del historiske og tekniske facts om splitcane, men det er ikke en bog man kan lære, at bygge sin egen spiltcane stang af - eller som Gierach selv formulerer det:
That's why I'm writing about Bamboo Rods instead of making them 
Megen af hans viden om og entusiasme for Bamboo, har Gierach fået ved at hænge ud i værkstedet hos stangbyggeren Mike Clark, og der bliver ironiseret meget over samlere og "investors", som betaler store summer (i hvert fald for en ørredbums) for de fineste splitcanestænger, hvorefter de aldrig ser solens genskin i den rindende flod, men istedet bliver låst inde i et pengeskab. Efter at have læst "Fishing Bamboo" bliver det (for en kort stund) ikke helt det samme at fiske med kulfiber - eller som fiskemakkeren A.K. betegner dem:
One of those damn plastic rods !
Da jeg læste bogen for mere end 10 år siden bestemte jeg, at jeg ville starte med at fiske splitcane, når jeg blev 40 år. Efter nu at have genlæst "Fishing Bamboo" har jeg nu udsat mit skift til splitcane til jeg bliver 50 - eller skulle man straks bestille en Mike Clark 7'9" # 5 ?:

http://www.southcreekltd.com/signature/signature.cfm




Death, Taxes, and Leaky Waders købte jeg uden at vide, at bogen er  "Girach's Greatest Hits" med en stribe af forfatterens bedste historier. Det gjorde nu ikke så meget, da det var kærkomment, at genlæse en række af Gierach mange perler.

Bøgerne er relativt billige - mange fås for under en hundredelas hos netboghandler som Saxo, Amazon eller Anglebooks. Bøgerne er illustreret af noget så hipt som stregtegninger - oftest meget talentfuldt af Glen Wolff.


Stram line


Søren Rygaard Lenschow

P.s.: Har lige opdaget, at min samling ikke er komplet - mangler "Fools Paradise". Har heller  ikke Gierach's 2 første bøger fra 70'erne, som ikke handler om fluefiskeri. Disse sælges antikvarisk på nettet for ca. $ 250 stykket, hvorefter bøgerne sikkert aldrig bliver læst, men forsvarligt låses inde i pengeskabet !



Bibliografi, John Gierach (opdateret april 2020)

  • Motel Thoughts in the 70', 1976
  • Signs of Life, 1977 
  • Fly-fishing the High Country, 1984
  • Trout Bum 1986
  • The View from Rat Lake, 1988
  • Sex, Death, and Fly-Fishing, 1990
  • Where the Trout Are All as Long as Your Leg, 1991
  • Even Brook Trout Get the Blues, 1992
  • Dances with Trout, 1994
  • Fly-fishing Small Streams, 1994
  • Another Lousy Day in Paradise, 1996
  • Fishing Bamboo, 1997
  • Standing in a River Waving a Stick, 1999
  • Good Flies: Favorite Trout Patterns and How They Got That Way, 2000
  • Death Taxes And Leaky Waders: A John Gierach Fly Fishing Treasury, 2000
  • At the Grave of the Unknown Fisherman, 2003
  • Still Life with Brook Trout, 2005
  • Fool's Paradise, 2008
  • No Shortage of Good Days, 2011
  • All Fishermen are Liars, 2014
  • A Fly Rod of Your Own, 2017
  • Dumb Luck and The Kindness of Strangers, 2020



Ingen kommentarer:

Send en kommentar