lørdag den 4. august 2012

Sommertur til Femund







For andet år i træk gik norgesturen til området ved Femunden i Hedmark, hvor den skulle stå på lejrliv og fiskeri i en uge. Besætningen var dette år "svogeren min", "gutterne mine" -  Kristian (10 år) og Valdemar (12 år) og så undertegnede. "Svogeren min" (aka Uncle Bob aka onkel Søren) var ny på holdet, og han havde bl.a. påtaget sig arbejdet med at bage pandekager til morgenmad ud over, at han var pålagt opvaks, oprydning, sankning af brænde og hvad der nu eller skal laves af forefaldende arbejde.

Vi drog fra Foldingbro tidligt mandag morgen i uge 27 - Nåede med nød og næppe færgen i Frederikshavn og kørte videre fra Göteborg via Oslo, Elverum og Rena til Engerdal Kommune, hvor 80 % af fiskevandet administreres af Fjeldstyret. Hjemmefra havde vi på Inatur købt fiskekort til den kommende uge. Fiskekortet koster 300 kr/uge og giver fiskeret til ca. 200 fiskevande. Der skal ikke betales fiskekort for børn/unge under 16 år, som heller ikke er omfattet af fangstbegrænsninger og specielle regler i fluezoner mv. Dermed ikke sagt, at de ikke kan fange fisk på flue!



Sent mandag aften fandt vi grusvejen ned til Trysilselven, hvor der overraskende holdt en campingvogn på "vores" plads. Vi valgte nu alligevel at slå teltene op, og ved midnatstid skulle fiskeriet lige prøves. Som sidste år lagde Kristian ud med at fange turens første fisk - en mindre ørred på tørflue - så alt var ved det gamle. Det blev til yderligere en stalling og en ørred inden vi kunne slutte dagen med bålstegt harr, kokekaffe og whisky (Valdemar og Kristian undtaget).

Næste morgen hilste vi på vores naboer i campingvognen - et ældre svensk ægtepar, som prøvede at skræmme os væk med advarsler om hugorme, høj vandstand og dårligt fiskeri. Hugormene så vi flere af sidste år, så vi var forberedt med gummistøvler, og da vi også havde fint fiskeri ved samme vandstand i fjord, bed advarslerne ikke på os. Da vi senere bød på kaffe, blev den ældre svenske herre meget snakkesagelig, og han fortalte bl.a., at de havde fisket i området hver sommer siden 1967.

Fiskeriet i Trysil var dog ikke så godt som sidste år, hvor vi om dagen fik fine stallinger ved blindt at affiske strømkanterne med store tørfluer (Klikhammers, slørvinge- og vårflueimitationer). Dette år gav hverken store tørfluer, tunge nymfer eller sågar streamers fisket på synkeline meget mere en spisefiskene. "Svogeren min" gik ligefrem over til spinnestangen og "sluk", hvorefter han fangede en fin stalling og missede en særdeles flot ørred ved landingen.



Det bedste tørfluefiskeri oplevede jeg om natten mellem mellem 0:30 - 2:00, hvor stallingerne "vakkede" hidsigt på klækninger af vårfluer, og det lykkedes mig at fange et par fine fisk på hjortehårsfluer, selvom fiskenes spisetid ikke harmonerede med så godt med min svaghed for bålhygge, whisky og kokekaffe.
  




Lille mand - stor fisk

Efter et par dage ved Trysil drog vi på en dagstur. Jeg havde på kort og luftfotos fundet et mindre vandløb, som så spændende ud. Endvidere lå der et par tjern (mindre søer) tæt på det det sted, hvor en grusvej krydsede åen. Flyderingende blev søsat, og Valdemar og "svogeren min" ville prøve søerne med spin. Forinden havde vi set på vandløbet lidt længere opstrøms, hvor det så lavvandet og meget livløst ud. Det var derfor med nogen skepsis, at Kristian og jeg gik igang med vandløbet. Ved grusvejen var der en foss. Nedenfor fossen var åen dog dybere og så lidt mere spændende ud - vi så dog ingen fisk. Vi bevægede os forsigtigt ned af åen uden dog at se de store tegn på liv. Et par sving og 2 fosser længere nede, så vi en mindre fisk som ringede, og som lige var oppe og kigge på en cdc-flue. 



Der var enkelte mellemstore døgnfluer og nu begyndte der også at dukke majfluer (Ephemera danica) op. Klækningen tog til, og i et par sving længere nede stod et par gode fisk og ringede. Vi oplevede et spændende fiskeri, hvor tørfluerne nærmest "stod stille" over fiskene i den sagte strøm. Flere fisk fortrød i sidste øjeblik, og jeg bummede en god fisk i tilslaget. Da jeg havde set en pæn stalling cruise helt inde ved brinken efter majfluer, lagde Kristian sin tørflue ud og sad så ellers musestille i græsset. Få sekunder efter forsvandt majflueimitationen i et slurp, drengen strammede forsigtig op og krogede fisken. Fisken blev fightet til UG (med kryds og slange) inden jeg kunne nette en flot blåmand på 45 cm. Herefter var der vilde hyl, high five, fotosession og hvad der hører til.




Herefter så vi ikke flere fisk ringe. Om det var kampens hede der havde skræmt stallingerne, eller fordi majflueklækningen ebbede ud, ved jeg ikke. Dagen var fremskreden, så vi gik tilbage til udgangspunktet ved søerne, hvor Valdemar og "svogeren min", var gået på land. De havde ikke set eller mærket fisk. Kristians fisk blev grillet, og vi spiste harr krydret med citronpeber og med ris dertil.


"Ørrettjern"




Fra vores svenske naboer havde vi fået et tip om et tjern (mindre sø) beliggende ikke så langt fra lejrpladsen, som skulle have en fin bestand af "ørret" og "røye" (fjeldørred). Vi tog en aftentur ud til stedet, hvor en god fisk var oppe i kanten af sivskoven, allerede inden jeg havde søsat flyderingen. Snart var jeg på plads med en stor nymfe lavet af oliven kaninhår, som kunne imitere vandnymfer, guldsmedelarver o.l. Jeg så en fisk jage og lagde fluen ud - dog uden at der skete noget. Kort efter så jeg endnu en ny fisk lidt længere henne. Denne gang lagde jeg nymfen lidt foran fisken, som straks tog fluen i en kraftig vending - linen strammedes og der var fast fisk. Glæden var dog kortvarrigt, da forfanget brast. Jeg bandede højlydt, og det irriterede mig, at jeg valgte en 0,15 forfangspids frem for 0,20. Jeg bandt et nyt forfang og en ny flue på, og affiskede kanten af rørskoven uden dog at mærke fisk

Kristian fiskede ligeleder fra flydering, mens Valdemar og "svogeren" spinnefiskede fra land. De så flere fisk, og havde flere fisk, som fulgte efter woblerne - nogle grønryggede fisk med gabet fuld af spidse tænder. Søren landede snart en gedde på knap 60 cm. I flyderingens lommer havde jeg et kort forfang med wiretip og en pose med geddefluer, så jeg tilriggede en mindre flue, som var mulig at kaste med #5'er stangen. Fluen blev placeret tæt på rørskoven og der var flere kontakter. Så fangede jeg først en gedde i sammen størrelse som svogerens, og snart efter et eksemplar, som var større. Gode fightere på ørredstangen.





Da jeg slæbte flyderingene op til bilen ved grusvejen, var jeg overbevist om, at jeg alligevel ikke mistede en god ørred, og at jeg ikke havde bundet en dårlig knude. Om vi havde fundet den forkerte sø, eller om vores svenske" venner" havde bildt os noget ind, ved jeg ikke, men det er  et faktum, at den lille sø var fuld af gedder. Dagen sluttede med geddesandwich. Fisken stegte vi i bålet indpakket i alufolie med krydderier, smør og en slat rødvin.


Tørfluefiskeri - first Class.

Valdemar er nok ikke helt så bidt af lystfiskeriet som lillebror Kristian. De første dage gik med at læse et par fantasy bøger, men først og fremmest nød han de smukke omgivelse og lejrlivet inkl. de mange myg. Ved "gjeddetjernet" fiskede han dog meget intens, da han nu også gerne ville fange en fisk. Næste morgen prøvede Valdemar og onkel Søren også Trysilselva med spin - dog uden nap. Da de kom tilbage, har jeg pakket bilen til en dagstur til Sømeåen.



Vi kørte op til den lille fine elv, som ligger længere oppe i vandsystemet - det tog os nogen tid, inden vi fandt vejen til det sted, hvor vi fiskede sidste år. Her slog vi "dagslejr" ved en stor langsomflydende åslyngning, hvor Kristian fangede en flot gedde. Neden for svinget er der en fossnakke, hvor vi i fjord også fik fine stallinger under majflueklækning. Drengene og deres onkel startede med geddewoblere i det store sving. De så en fisk - en meget stor stalling - som partruljerer lang de sivbevoksede kanter. Fisken blev skræmt. 

Jeg fortrak ned på fossnakken med tørfluestangen, hvor flere fisk ringede. Der var enkelte døgnfluer på overfladen, men da jeg vadede ud i elven, så jeg mange døgnfluenymfer som hang i overfladen. En CDC-klækker kom på forfanget, og jeg fangede hurtigt en håndfuld fine stallinger.




Resten af holdet ville nu også fiske stallinger - og det med flue! Inden de fik rigget til, begyndte det dog at blæse op, hvilket satte en stoppe for aktiviteten. Vi fortrak igen op til det store sving, hvor vi gik i gang med et måltid mad -  godt krydret bønneret (med chili og spidskommen) med ris til.



Timingen var perfekt - efter måltidet og en kop kaffe lagde vinden sig, og fiskene begyndte igen at ringe. Vi gik igang igen - Valdemar lånte min 5'er stang, som vi riggede op med en flydende nymfe. Jeg hjalp så godt man nu kan med "kasteøvelser" på ringende fisk, og en stalling steg til fluen. Linen strammedes op, og Valdemar kunne fighte sin første fisk på fluestangen. Snart blev det til en mere, og så fangede Kristian også en stalling på tørflue. De 3 fisk blev samme aften røget og serveret på knækbrød.






Aftenen blev helt fantastisk med blanket hatch/spinner fall - der var 3-4 forskellig døgnfluer i 2 forskellige stadier. De mange insekter på vandet gjorde det faktisk ikke lettere at fange de ringende stallinger, men spændende var det. Godt trætte kørte vi ved midnatstid mod lejren ved Trysilselva.





Regnvejr




På sidstedagen ved elven kom regnvejret. Vi vågnede til den sagte trommen på teltet. Drengene havde bygget et "shelter" af reb og pressendinger, som gav ly, da vi spiste  pandekager til morgenmad. Svorgenren havde ladet sin jakke og trøje ligge ude for natten, så han kørte til Drevsjø for at købe tørt og vandtæt tøj. Kristian kørte med, mens Valdemar og jeg kiggede på hinanden efterladt tilbage i lejren. Vi havde snakket om fjeldtur og et besøg ved en lille sø med røye. Nedbøren og de lavthængende skyer var dog ikke til fjeldet, og da der ikke var mange andre ting at tage sig til her i regnvejret trak vi i waders og regnjakker, for at gå i gang med fiskeriet. 





Jeg startede bag Valdemar, som fiskede med spinnestangen, bombarda og en tung nymfe. Mit første valg var tørfluen, men da regnen kort efter tiltog, riggede jeg om til en tung nymfe, som blev fisket i strømkanten med en strike-indikator. Fiskede en god stund uden nap - så jeg rullede ind og gik på land. Her fandt jeg hjulet med med et kort synkende skydehoved frem, og jeg bandt et kort forfang med en streamer som endeflue og en nymfe som ophænger. Fiskede en halv time med synkelinen uden at mærke fisk. Var nu begyndt at drømme om, at gå op til teltet for at se DVD-film, drikke sodavand og spise slik og popkorn, da troen på fisk var druknet i kraftig regnvej. Blev  "vækket" af Valdemar, som råbte, da han landede en stalling. Da jeg kom ned til ham, kunne han fortælle, at det var nummer 2, men at han ikke kunne råbe mig op. Kort efter fangede han endnu en fin harr. To stallinger kom med hjem til aftensmaden.





Hjemturen


Søndag morgen pakkede vi teltene ned og kørte mod Elverrum. Vi tog tidligt afsted med henblik på, at kunne få kunne få tid til fiskeri i Glomma. Da vi ankom til campingspladsen nævnte jeg, at nu skulle vi sætte teltene op, hvorefter svogeren udbrød, "at han skal sove i en seng og at det skal være i en hytte". Ikke særligt "TroutBum agttig". Langsom var det gået ned ad bakke for Søren, og de sidste dage havde han ikke stået for pandekagerne, træsankning mv. Vi lejede en fin stor hytte med køjesenge og sofa. Svogeren min og drengene var nok blevet mætte af lejrlivet, og drev dagen af i hytten med bøger og kortspil. 






Jeg gik til elven - vi måtte fiske på Campingspladsens stræk af den mægtige Glomma lige neden for Skovbrugsmuseet. Ville først kigge på dette stykke, inden jeg evt. købte fiskekort til et større stræk. Strækket ved campingspladsen har dybt vand med lille mulighed for at vade ud og få bagkast. Fandt dog et par pladser, hvor man fint kunne fiske med flue. Der klækkede enkelte døgnfluer og slørvinger, men ikke nok at starte fiskeriet. Så et par enkelte fisk ringe, og havde et enkelt hug på en dybtfisket nymfe. Da kom regnen for alvor, og den stoppede aktiviteten inden den rigtigt var kommet igang. Jeg pakkede stangen sammen og gik op til hytten. 

Søndag aften ankom "svigerfaderen min", som sammen med "svogeren min" skulle fortsætte på laksefiskeri i Namsen. Natten blev et sandt helvede på jord! De to store gubbar snorkede om kap med selveste Dovregubben, det var 40 grader varmt og lugtede fælt af "jeg ved ikke hvad". Ikke noget godt sted at sove inden en lang køretur. Kl. 4.15 havde jeg fået nok. Stod op! Lavede kaffe til termoen og fik gennet drengene ud i bilen. Vi kørte ! Ca. 100 km fra Göteborg holdt vi ind på en rasteplads, så chaufføren kunne sove en time. Mandag aften var vi igen hjemme i Foldingbro.

Skit fiske

Søren Rygaard Lenschow 





Ingen kommentarer:

Send en kommentar