fredag den 10. juli 2015

Myrdøgnflue




Ready for take off


Jeg kender en fjeldsø. Den ligger i Norge, men den kunne lige så godt ligge Sverige, da "Riksgrensen" ligger kun få kilometre derfra. Der findes sikkert mange andre lignende søer i den nordiske fjeldverden, som har samme skønhed og byder på samme gode oplevelser. Der er en fin lejrplads ved søen, hvorfra man kan se, om der er gang fiskene. Endvidere er der ikke langt til en større elv, flere andre spændende fjeldsøer og ikke mindst en række små åer med fint fiskeri efter stalling og ørred, så søen er det helt rigtige sted at etablere en basecamp.


Fluegedde

Søen har en god fiskebestand med stalling, helt, aborre og gedde. Geddesfiskeriet er godt - vindstille dage med sol er nærmest verdensklasse, hvor man kan liste afsted med en skarplad fluestang langs den klippefyldte bred og spotte gedderne, som står tæt på land. At de ofte bare følger efter fluerne, gør det ikke mindre spændende. Desværre er sol og vindstille en meget sjælden kombination! De fleste er mindre fisk op til 70 cm, men vi har fanget dem langt større. Helten er talrig, bliver stor og flytter sig hurtigt, mens den oftest kun tager småfnadder i forsigtige vak. En udfordring som bør give den titlen "fjeldverdenens svar på saltvandsfiskeriets permit".


Stalling fra flydering

Det er dog stallingerne vi kommer for. Gennemsnitstørrelsen på stallingerne er god - nok fordi gedderne tilpasser bestanden. Man ser sjældent stalling og helt inde på de lave områder ved land, som må være en ren "kill zone", så der skal man ikke svømme ind, hvis man vil blive stor. Stallingerne finder vi ude midt på søen ved grunde og skær, hvor vandaks vokser op til overfladen, så en flydering eller et andet fartøj er vejen til susses.


Myrdøgnflue - dun (subimago)

Endvidere er insektlivet også vejen til succes. Der er et rigt og spændende insektliv med bl.a. de store døgnfluer - Ephemra vulgata og Siphlonurus sp. samt også vårfluer i king size. Det er dog den lille myrdøgnflue, som kan sætte gang i fiskeriet. Der skal dog gerne regnvejr til for at få gang i massive klækninger af den små mørkgrå døgnfluer, hvor de nyklækkede duns kan sidde tæt overfladen. Fiskeriet kræver tålmodighed, da insekterne ofte klækker i korte periode mellem regnbygerne, så meget tid går med at sidde og vente i flyderingen i regnvejret. Man kan ofte ikke nå at gå i flyderingen, når opholdet i regnen indtræffer. Når døgnfluerne klækker huserer stallingerne i små flokke, som trækker rundt og støvsuger overfladen for de nyklækkede duns. Til tider kan overfladen minde om en fiskedam ved fodringstid!  Denne sommer oplevede vi kun en dag med regn og perfekte forhold, men sådan er fiskeri jo ofte. 


Grov harr på tørflue

Også spinnerfaldet kan være massivt. På solringe aftener sværmer tusindevis af myrdøgnfluer, som derefter lægger deres æg på søen, men spinnerfaldet har aldrig givet samme gode fiskeri, som de klækkende duns. 


Leptophebia spinner (imago) klar til sværmning (parring) og spinnerfald (æglægning)

"Myrdøgnfluen" dækker faktisk over 2 arter af slægten Leptophebia hhv. L. marginata og L. vespertina - også kaldet hhv. stor og liten Myrdøgnflue. Myr er en spagnum/moss vækst, som vokser i de våde områder i fjeldverdenen. Myrdøgnfluerne har også den norske betegnelse spissgjelled døgnflue, efter nymfernes specielt udformede gælleblade. På svensk hedder de vassdagsländor og på engelsk sepia dun (L. marginata).  På dansk mener jeg at den kaldes spagnumdøgnflue, men jeg har ikke kunnet finde nogen referencer på dette. Begge arter lever i søer og stilleflydende vandløb,  og de kan tåle surt vand, som ofte forekommer i de nordiske fjeldområder. I vores tilfælde har det været stor myrdøgnflue (Leptophebia marginata), som giver anledning til det gode tørfluefiskeri. 



Harr

Fluerne som skal imitere myrdøgnfluerne er ikke så komplicerede. Små mørkegrå faldskærmsfluer størrelse 14 klarer arbejdet (Paradun, Microdun m.fl.). Det har dog ofte været en fordel med oversize fluer (str. 10 og 12), som er lettere at få øje på, når overflade er fyldt med nyklækkede duns. Også en traditionel eller en sort Klinkhammer et par krogstørrelser over de klækkende insekter har givet fisk, når regnen og døgnfluer var på. Min fiskekompis har fanget fine fisk på en klassisk Roal Coachman, så stallingerne er ikke kræsne! På stille dage og aftener har "klekkere" (flydende nymfer/emergers) givet fisk, men fiskeriet har ofte været svært.


Effektive fluer

Nu glæder jeg mig allerede til, at jeg næste gang besøger "min fjeldsø". Særligt oplevelsen at sidde ved bålet og "kose sig" efter en god regnfuld fiskedag, og så måske være heldig, at få lov til at høre den sortstrubede lom synge i den lyse sommernat.


Stram line 


Søren Rygaard Lenschow





Basecamp


Lidt norsk Wiki fakta:

Stor Spissgjelled døgnflue


Liten spissgjelled døgnflue


1 kommentar:

  1. Fed beretning... Intet som en spejlblank skovsø i minutterne efter en sommerbyge... Dog betyder det også typisk en mio knot...

    SvarSlet